smevaagen

Tilbakeblikk fra starten av Sterkoder i Smevågen, Averøy

Det var mange som hadde sin arbeidsplass ved anlegget i Smevågen både fra Averøya og Kristiansund. Reisen med fergen fra byen til Bremsnes var på mange måter en sosial affære. I salongen om bord med kaffe og svele ble det pratet om hverdagslige ting samt drøfting av tekniske oppgaver i jobben, en bra måte å starte dagen på.

Jeg har hentet et utdrag fra boken Skipsbyggingens Historie av Arne I . Hoem om denne perioden: 

"Ett datterselskap av Sterkoder Averøy Mek. Verksted ble startet på en pussig måte. En av Sterkoders dyktige fagfolk var lei av å pendle og sluttet for å flytte hjem til Averøy. Verkstedet fikk leie en garasje hvor vedkommende fortsatte å arbeide med mindre deler fortrinnsvis aluminium.

Sterkoder trengte mer plass og da Averøy Industriselskap bygget et industribygg på 600 kvm. som var ferdig i mai 1972, ble dette leiet og arbeidsstokken kom opp i 10-15 mann. Det ble bygget seksjoner både i aluminium og stål. I desember 1072 raste bygget sammen grunnen sterk vind og store snemengder. Det endte med at Sterkoder kjøpte eiendommen året etter. Verkstehallen be utvidet til 1000 kvm. og høsten 1974 ble en seksjonhall på 1000 kvm. bygget. Sterkoder hadde også sikret seg større arealer og arbeidstokken ble økt til 40 mann.

1974 ble det innledet et samarbeid mellom Sterkoder og Kværner Brug A/S : Kværner/Sterkoder Joint Venture. På høsten samme året ble det inngått en kontrakt med Mobil Exploration på 9 moduler til Statfjord «A» plattform. Disse varierte i størrelse fra 500 til 900 tonn. Siste modul ble lever sommeren 1977. Ordren ga arbeide for 350 mann Og i tillegg kom en rekke underleverandører."

Våre bøker