anna-kristina

Jakta ”Dyrafjeld” ble bygget på stranda som tilhørte gården Utistu på Neslandet i Stangvik i 1889. Byggmester var bonden på gården, Martinus Olson Ansnes.

”Dyrafjeld” var det første fartøyet som Ansnes bygde på Nes. Han var opprinnelig fra gården Ansnes i Todalen, lengre inne i fjorden. Ansnes var fartøy- og båtbygger i fjerde generasjon, med eierandeler i sagbruket på hjemgården.

I 1882 kjøpte han Utistua på Nes med planene klare for skipsbygging. Med gården fulgte også en sjettepart i Ansnessaga og en tredjepart i jakta ”Brødrene”.

Under dokumentasjonsarbeide for ”Storvik – familien og industribedriften” finner vi at Ansnessaga ble bygget av John Storvik fra Viklandet i Sunndal. Grunderen John Storviks første store kontrakt. Under byggingen fant ”Dyrafjeld” sin første eier- som ble, Johannes Skarsvaag fra Nordbotn på Fjellværøy på Hitra.

”Dyrafjeld” hadde følgende mål:

  • Lengde – 75 fot 8,4 tommer, bredde 21 fot og dybde 8 fot og 8,4 tommer.
  • Tonnasje var 69 tonn brutto.

Jakta ”Dyrafjeld” – en av de mange Nordmørsk / konstruerte og bygde skarpseilere, som også seilte i ”slofarten” på Lofoten. Historien om fartøyet med denne eventyrlige historie videreføres under dens navn ”Anna Kristina”

Referanse: Dyrafjeld/Anna Kristina. Skrevet av Grande/Slembe
Anbefales for fartøyinteresserte.

Våre bøker